Miss R trhla Teslu Roadster

15.1.2018
Prototyp elektromobilu Miss R taiwanské společnosti Xing Mobility, foto Xing Mobility.

Elektromobil Miss R taiwanské společnosti Xing Mobility překonal o 69 km/hod světový rekord Tesly Roadster model 2008 a dosáhl rychlosti 270 km/hod. Taiwanské vozidlo existuje pouze v podobě prototypu, který vidíme na obrázku (foto Xing Mobility). Prvních 20 kusů přijde na trh koncem letošního roku. Tesly Roadster se prodalo 2.450 kusů, což na elektromobil není špatné. Model 2008 nahradí model 2020, který podle tvrzení společnosti Tesla Inc. dosáhne rychlosti přes 400 km/hod. Uvidíme.

Chemická struktura chladicí kapaliny Novec 7200Xing Mobility používá lithiové články, které na rozdíl od jiných výrobců elektromobilů chladí pomocí speciální kapaliny NovecTM7200, chemicky ethoxynonafluorobutan. Chemickou strukturu vidíme na obrázku. Podle výrobce, společnosti 3M, poslouží rovněž jako rozpouštělo nebo čistič skvrn. ,,I přes to, že Novec našel využití v mnoha oblastech, teprve až Xing Mobility napadlo použít ho pro chlazení baterií v elektrických vozidlech. Dobře to ilustruje, jak může jedna inovace inspirovat a vést k dalším zajímavým myšlenkám a nápadům,“ říká Michaela Čiháková z technologické společnosti 3M.Úplný text tiskové zprávy společnosti najdeme zde.

Lithiové baterie elektromobilu Miss R v pouzdře, které při provozu vyplňuje chladicí kapalina.Akumulátory taiwanského elektromobilu se místo rychlého dobíjení vyměňují, což zabere pouhých pět minut. To je přijatelný čas v porovnání s natankováním nádrže benzinu. Na obrázku je vidíme v pouzdře, které při provozu vyplňuje chladící kapalina. Nucené chlazení zabraňuje přehřátí a destrukci akumulátoru, takže z něj můžeme odebrat vyšší výkon. Rovněž česká společnost H3DA s.r.o. vyrábí chlazené lithiové články, v nichž jako chladicí medium slouží přímo elektrolyt. Někteří experti pokládají tento přístup za překonaný.

 
Odeslat komentář k článku "Miss R trhla Teslu Roadster "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Miss R trhla Teslu Roadster " e-mailem

Diskuse/Aktualizace