Ztratí barvu

28.1.2020
Citace:
Zhang, B., Ma, S., Rachmin, I. et al. Hyperactivation of sympathetic nerves drives depletion of melanocyte stem cells. Nature (2020). https://doi.org/10.1038/s41586-020-1935-3
Zdroj
Chemicská struktura melaninu, vlasového a kožního barviva.

Na zmínky o rychlém zešedivění vlasů kvůli silnému stresu narážíme v nejrůznějších pramenech. Až nyní potvrdily pokusy na myších, že to skutečně je možné. Stres vyvolaný bolestivými podněty vedl k zešedivění srsti během několika dní. Stres spouští aktivující tzv.sympatický nervový systém s neurotransmiterem noradrenalinem (angl.norepinephrine). Bleskový nárůst jeho koncentrace příliš aktivuje kmenové buňky, z nichž vznikají melanocyty, buňky produkující vlasové i kožní barvivo melanin. Melanocyty vzniknou ze všech kmenových buněk, které jsou k dispozici, a navíc migrují pryč z místa vzniku.

Chemická struktura noradrenalinu.Ya-Chieh Hsu z Harvard University vysvětluje výsledky práce svého týmu: „Když vlasy dorůstají, některé z kmenových buněk se přemění na buňky produkující pigment, který vlasy zbarvuje. Působení noradrenalinu vyvolané sympatickým nervovým systémem všechny kmenové buňky aktivuje a přemění na buňky produkující pigment. To znamená, že žádné nezůstanou. Během pouhých několika dnů je zásobník kmenových buněk regenerujících pigment vyčerpán. A jakmile jsou pryč, už nemůžete nově produkovat pigment.“ Pro další růst vlasu žádné barvivo není k dispozici.

 
Odeslat komentář k článku "Ztratí barvu "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Ztratí barvu " e-mailem

Diskuse/Aktualizace