Zmrzlejší zmrzlina

8.9.2015

Bílkovinu, který zvýší teplotu tání zmrzliny, izolovali vědci z University of Edinburgh a University of Dundee pod vedením profesorky Cait E. MacPhee z neškodné půdní bakterie Bacillus subtilis (bacil senný). Bílkovina s názvem BslA obaluje tukové kapičky a vzduchové bublinky ve zmrzlinové směsi, čímž je stabilizuje. Způsobuje to neobvyklá extrémně hydrofobní část její molekuly. Zmrzlina se tudíž hůře roztéká. Protože zároveň vyvinuli metodu průmyslové produkce BslA, můžeme se rozloučit se sladkou lepkavou směsí stékající nám v horkých dnech po prstech.

Zmrzlina Míša 15.9.2015: A já tak rád soutěžil s dětmi, kdo slíže nanuk dříve, než se mu začne rozpouštět.

 
Odeslat komentář k článku "Zmrzlejší zmrzlina "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Zmrzlejší zmrzlina " e-mailem

Diskuse/Aktualizace