Zmizelá pevnina nalezena!

14.2.2007
tibetská řeka Tsangpo

Geologům se na základě sledování zemětřesných vln podařilo najít kus litosférické desky, který postrádají již patnáct milionů let. Před 55 miliony let narazila indická deska na euroasijskou, v důsledku čehož započal růst Himalájí, největších hor světa. V průběhu tohoto složitého procesu došlo místně k oslabení litosférické desky a ke jejímu rozlámání. Jeden z velkých úlomků před 15 miliony let zmizel. Teprve nyní se podařilo zjistit, že se zanořil pod současnou Tibetskou náhorní plošinu, což přispělo mimo jiné i k tomu, že se nachází v extrémní výšce přes 5.000 m.

akademon.cz 18.8.2012: Rychlou vodní erozi při východní okraji Tibetské náhorní plošiny, která započala před 15 miliony let, spojujeme s jejím vyzdvižením. Tým čínských, amerických a novozélandských geologů vedený doc. Ericem Kirbym z Pennsylvania State University a Erchie Wangem z pekingského Ústavu geologie a geofyziky Čínské akademie věd zjistil, že před 30 miliony let a možná ještě dříve probíhala eroze stejně intenzivně. Je možné, že Tibetská plošina je tedy starší, než jsme si doposud mysleli. Své názory opírají o sledování pozůstatků rozpadu stop radioaktivního uranu a thoria v minerálech zirkonu ZrSiO4 a apatitu Ca3(PO4)2.

21.4.2015: Pomocí analýzy dat z družic nalezl mezinárodní geologický tým vedený prof. Nickem Kusznirem z University of Liverpool jinou ztracenou část litosférické desky pod jihovýchodním Islandem.

 
Odeslat komentář k článku "Zmizelá pevnina nalezena! "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Zmizelá pevnina nalezena! " e-mailem

Diskuse/Aktualizace