Zmateni polarizovaným světlem

18.1.2009
pošvatka Dinocras ferreri, foto Hectonichus,  Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 licence.

Naše civilizace mate některé živočichy, kteří využívají ke své orientaci polarizované světlo. K jeho přirozeným zdrojům patří Měsíc a vodní plochy, na nichž dochází k tzv. polarizaci odrazem. Stejným způsobem se však chovají např. i skleněné plochy, sluneční baterie, olejové skvrny, nové asfaltové silnice, automobily či leštěný kámen. V současnosti známe 300 druhů hmyzu, které jako primární orientační zdroj využívají polarizované světlo. Vytvoříme-li nové zdroje zvláště v blízkosti vodních ploch a mokřadů. Např. pošvatky kladou vajíčka místo ploch vodních na plochy asfaltové. Jeden ze spoluautorů studie popisující tyto jevy, Dr.Bruce Robertson z Michigan State University soudí, že polarizovaného světla by rovněž bylo možné využít při konstrukci pastí na hmyz, jež škodí kulturním plodinám.

Světlem mateme i vyšší živočichy. Čerstvě vylíhlé želvy hledají svou cestu na volný oceán podle světla hvězd a měsíce odraženého od vodní hladiny. Podařilo se zaznamenat případy, kdy místo toho mířili k silně osvětleným budovám nebo lampám silničního osvětlení. Želvy někdy pojídají i průhledné plastové pytlíky, protože voda bohatá planktonem má velmi podobné optické vlastnosti.

Jaryna Šenkýřová 14.2.2009: Je hloupé, že se lidé tak málo učí od ostatních zvířat. Myslím, že by vědci,jako je Dr.Bruce Robertson z Michigan State University, udělali lépe kdyby více myslelí, na způsobu dosažení trvale udržitelného rozvoje, než na to jak využít zmatení živočichů ku prospěchu zemědělců. Je nadvýroba potravin, proto jsou např dotace od EU na udržbu krajiny a né na výrobu potravin. A v USA je to podle mě podobné. Je smutné, že ta,dá se říci rozumová elita, nejde příkladem, jak docílit, aby čím dál méně docházelo k podobným zmatením těchto zvířat, jenž mají lidé pro svou pohodlnost nasvědomí. Děkuji.

akademon.cz 15.2.2009: Zemědělská politika Evropské unie by bezesporu snesla pořádnou revizi. Poněkud nechápu souvislosti Vašeho příspěvku. Myslím, že v případě boje proti škůdcům v zemědělství jsme se od zvířat poučili docela dost a kráčíme rozumným směrem. Od plošných k selektivním jedům. Z výzkumu hmyzu vzešly hojně používané feromonové lapače. Kdyby se podařilo odhánět škodlivý hmyz pouhým vhodným svícením, bylo by to přeci lepší než použití jakýchkoli chemikálií, jak se to běžně dělá dnes.

 
Odeslat komentář k článku "Zmateni polarizovaným světlem "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Zmateni polarizovaným světlem " e-mailem

Diskuse/Aktualizace