Zkamenělý mozek i zuby

25.11.2016
Fosilizovaný veleještěří mozek obrázku ze Sussexu (foto Society of Vertebrate Paleontology).

Měkké části těl zkamení jen velmi zřídka. Proto také naprostou většinu nalezených fosilií představují zbytky kostí nebo krunýřů. Zcela ojedinělý je proto nález fosilie mozku veleještěra, která pochází z doby před 133 miliony let. Roku 2004 byla nalezena na pláži městečka Bexhill-on-Sea v britském Sussexu. Jak se můžeme přesvědčit na obrázku (foto Society of Vertebrate Paleontology), na první pohled vypadá jako obyčejný kámen. Význam nálezu rozpoznal teprve nedávno David Norman z University of Cambridge. Důkladnému průzkumu ji podrobil Martin Brassier z Oxfordské univerzity a odhalil její jemnou strukturu. Na některých místech se podařilo rozeznat dokonce otisky jednotlivých krvinek. Mozek pochází z blízkého příbuzného iguanodona. Bližší určení není možné, protože žádné další s ním související fosilie se zatím najít nepodařilo. Podmínky, za nichž došlo k fosilizaci nesmírně křehké mozkové tkáně, musely být ojedinělé. Nejspíš to proběhlo ve stojaté kyselé vodě s nedostatkem kyslíku, která nejprve měkké tkáně zakonzervovala. Teprve poté ještěrovu mrtvolu překryly další sedimenty.

Další zajímavý nález představuje 424 milionů let stará zkamenělina ryby vymřelého rodu Andreolepis. Její čelist důkladně prozkoumali paleontologové ze švédské Uppsalské univerzity pod vedením Pera E. Ahlberga. S pomocí Sophie Sanchez a Paula Tafforeaua z European Synchrotron Radiation Facility ve francouzském Grenoblu určili její vnitřní stavbu. Bezpečně rozpoznali struktury nezbytné k výměně dočasného chrupu za stálý. Výměna chrupu je tu s námi již úctyhodnou dobu.

28.11.2016: Ve zkamenělině 131 milionů let starého vyhynulého ptáka rodu Eoconfuciusornis nalezl čínsko-americký paleontologický tým pod vedením Mary H. Schweitzer z North Carolina State University melanozomy a stopy keratinu. Melanozomy jsou buněčné organely plné barviva melaninu, které zodpovídají za zbarvení živočicha. Přítomnost keratinu určili imunologicky. Fosilie pochází ze severní Číny z oblasti Čcheng-Te a k objevům došlo při průzkumu jejího zkamenělého peří. Její fotografii najdeme zde. Jak Eoconfuciusornis vypadal zaživa, si lze prohlédnout zde..

 
Odeslat komentář k článku "Zkamenělý mozek i zuby "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Zkamenělý mozek i zuby " e-mailem

Diskuse/Aktualizace