Technologii přípravy vláken z želatiny vyvinul tým chemiků ze švýcarské Spolkové vysoké technické školy v Curychu (ETH Zürich) pod vedením prof.Wendelina J.Starka. Želatina je nejpodstatnější složkou oblíbených gumových medvídků. Tvoří ji ve vodě rozpustná směs bílkovin, která může vytvořit gel. Získává se z živočišných zbytků. Jde vlastně o dobře vyčištěný klih. Jemná želatinová vlákna spřádají po tisícovce do silnějších. Rozpustnost ve vodě odstraní jejich chemickým provázením pomocí ethylenglykol diglycidyl etheru (struktura viz obr.) a následným působením par formaldehydu HCHO. Po impregnaci lanolínem lze z vláken tkát látku. Pokusy s výrobou vláken z bílkovin, např. mléčného kaseinu nebo kukuřičného zeinu, probíhaly již před sto lety. Nakonec převážila polymerní syntetická vlákna z ropných plastů. V současné době, kdy řada spotřebitelů dává přednost produktům z obnovitelných zdrojů, by želatinová vlákna mohla najít své uplatnění. Jde do značné míry o odpadní produkt živočišné výroby. Na druhou stranu by skutečnost, že jde o živočišný produkt, mohla představovat v očích ekologicky orientovaných spotřebitelů překážku. Chov živočichů zatěžuje různé zdroje mnohem více než pěstování rostlin.