Zahulme mechorost

26.10.2018
Citace:
A.Chicca et al., Uncovering the psychoactivity of a cannabinoid from liverworts associated with a legal high, Science Advances 24 Oct 2018: Vol. 4, no. 10, eaat2166, DOI: 10.1126/sciadv.aat2166
Zdroj
Chemická struktura THC a perrotettinenu.

„Je podivuhodné, že dva rostlinné druhy oddělené třemi sty miliony let evoluce produkují podobné psychoaktivní kanabinoidy,“ diví se Jürg Gertsch z Bernské univerzity. Vede tým, který zkoumá terapeutické účinky bibenzyl (-)-cis-perrottetinenu, sloučeniny strukturně i vlastnostmi podobné proslulému (-)-Δ9-trans-tetrahydrokanabinolu (zkratkou THC) z konopí setého (Cannabis sativa). Obě sloučeniny vykazují velmi podobné psychoaktivní účinky, perrottetinen o něco slabší, protože mají velmi podobnou chemickou strukturu (viz obr.).

Játrovka Radula perrottetii na snímku Stefana Fischera/Universität Bern. Vzniká v rostlinách rodu Radula, které patří mezi játrovky (Marchantiophyta). Nacházíme je zejména v Japonsku, na Novém Zélandu a Kostarice, a to hlavně druhy Radula marginata, Radula laxiramea a Radula perrottetii, podle níž nese nekonopný kanabinoid jméno. Játrovky náleží mezi primitivní vyšší rostliny, jež spolu s mechy a hlevíky řadíme k mechorostům.

Jana Albrechtová 28.10.2018: Aha...ještě, že nejsou v našich lesích, to by byly zase nájezdy :-)

31.10.2018: Pochybuji, ve městě si kdo chce může koupit kolik marihuany chce, tak proč by se obtěžoval cestou do lesa

 
Odeslat komentář k článku "Zahulme mechorost "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Zahulme mechorost " e-mailem

Diskuse/Aktualizace