Záhadná Maucrachenia

3.7.2017
Citace:
Westbury, M. et al. A mitogenomic timetree for Darwin’s enigmatic South American mammal Macrauchenia patachonica, Nat. Commun. 8, 15951 doi: 10.1038/ncomms15951, 2017
Zdroj
Umělecká rekonstrukce Maucrachenia patachonica (Olllga, CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0), via Wikimedia Commons).

Maucrachenia patachonica, vyhynulý býložravý savec, byl od objevení prvních fosilií v Patagonii Charlesem Darwinem roku 1834 pro paleontology záhadou. Jeho taxonomické zařazení se zdařilo až nyní pomocí metod moderní genetiky. Morfologické znaky byly natolik rozdílné, že Maucrachenii nebylo možné zařadit klasickým způsobem. Analýza mitochondriální DNA ukázala, že jde o lichokopytníka (Perissodactyla). K jeho příbuzným patří tapíří, nosorožci a koňovití. Při studiu fosilií se mnohem více uplatní mitochondriální DNA, protože se zachovává lépe než jaderná deoxyribonukleová kyselina. Uměleckou rekonstrukci vidíme na obrázku (Olllga, CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0), via Wikimedia Commons). Dospělý jedinec dorůstal délky až 3 m a váhy přes 900 kg a žil na území Jižní Ameriky. K oddělení od společných kopytnatých předků došlo přibližně před 66 miliony let. Vyhubily ho zhruba před 10.000 lidské lovecké populace.

 
Odeslat komentář k článku "Záhadná Maucrachenia "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Záhadná Maucrachenia " e-mailem

Diskuse/Aktualizace