Žába rybníkářka

11.8.2019
Citace:
Marvin Schäfer et al., Goliath frogs build nests for spawning – the reason for their gigantism?, Journal of Natural History Volume 53, 2019 - Issue 21-22, https://doi.org/10.1080/00222933.2019.1642528
Zdroj
Veleskokan goliáší (Conraua goliath), foto Marvin Schäfe.

Největší žába světa veleskokan goliáší (Conraua goliath, angl. Goliath Frog) aktivně buduje pro potomstvo rybníčky. Najde-li louži vhodnou pro vajíčka a pulce, vyčistí ji od listí. Nenajde-li, vyhrabe v usazeninách na břehu řeky díru, popř. postaví hráz. Dokáže při tom přemisťovat i kameny o váze 2 kg, což při vlastní váze 3,3 kg je úctyhodný výkon. Dospělé žáby mají trup dlouhý až 40 cm, s nataženými nohama až 96 cm, a doskočí 6 metrů, což je absolutní rekord. Zdržují se v rychle tekoucích tropických pralesních řekách s písčitým dnem.

Rybníček vyhrabaný a ohražený velekskokanem goliáším. Vyházené zbytky rostlin leží v popředí snímku. Šedá hmota uprostřed jsou snesená vajíčka, foto Marvin Schäfe.Veleskokan goliáší žije pouze na malém území v západní Africe na teritoriu Kamerunu a Rovníkové Guineje. Studie proběhla na 19 rybníčcích na 400 m dlouhém úseku řeky Mpoula v západním Kamerunu nedaleko od ústí do moře. „Skutečnost, že toto chování jsme odhalili teprve nyní, ukazuje, jak málo toho víme i o nejpozoruhodnějších tvorech naší planety. Doufáme, že naše objevy spolu s dalšími výsledky probíhajícího výzkumu zvýší porozumění pro potřeby veleskokana,“ komentuje vedoucí projektu Mark-Oliver Rödel z německého Museum für Naturkunde, předseda společnosti Frogs & Friends.

 
Odeslat komentář k článku "Žába rybníkářka "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Žába rybníkářka " e-mailem

Diskuse/Aktualizace