Stále snižování spotřeby vodovodní vody zvyšováním účinnost procesů, které ji spotřebovávají, může mít nečekané důsledky. William J. Rhoads, Amy Pruden a Marc A. Edwards z Virginia Polytechnic Institute and State University v Blacksburgu zjistili, že kvalita vodovodní pitné vody v moderních environmentálně citlivých budovách podstatně klesá. Díky nízké spotřebě se v potrubí pohybuje příliš pomalu. Množství oportunistických patogenních mikroorganismů v ní narostlo čtyřikrát oproti běžným stavbám. Oportunistický patogen je mikroorganismus, který vyvolá onemocnění jen za určitých okolností. Klasickým příklad budiž běžná střevní bakterie Escherichia coli. Pronikne-li jinam do organismu, může způsobit těžké infekční onemocnění končící i smrtí. Čištění vody ve vodárnách probíhá pomocí osvědčených a dlouhodobě otestovaných technologií, které dobře fungují za určitých podmínek. K nim patří i rychlost průtoku vody skrze potrubí daná její spotřebou. Z vlastní zkušenosti jistě každý ví, že stojatá voda zatuchne. Snižování spotřeby vody je samozřejmě program, ze kterého není radno ustupovat. Jen bude třeba přizpůsobit technologii přípravy pitné vody novým poznatkům.
Klouda 1.12.2015: Vše je dáno oblastí, kde se užívá voda. Např. Severní Amerika má území s kvalitní horskou vodou a území se zapáchající shnilotinou (jihovýchod U.S.A.) V Kanadě musí mít každý stavebník vyřešen zdroj vody a odpad. Proto má Kanada vyřešené lokální vodárny s koncovou úpravou vody v domácnostech, aby byla nezávadná. Je to lepší cesta než trvalá zvyšující se chlorace.