Vymáčkne vodu ze skály

6.5.2020
Citace:
Wei Huang et al., Mechanism of water extraction from gypsum rock by desert colonizing microorganisms, Proceedings of the National Academy of Sciences May 2020, 202001613; DOI: 10.1073/pnas.2001613117
Zdroj
Minerál sádrovec, dihydrát síranu vápenatého, z marockého naleziště, No machine-readable author provided, foto  Kluka assumed (based on copyright claims)/CC BY-SA (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/), https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gips_3_Maroko.jpg.

Vodu rozkladem horniny získávají v extrémně suchém prostředí jihoamerické pouště Atacama sinice rodu Chroococcidiopsis. Podezření vzbudil fakt, že bezvodý minerál anhydrit (angl.anhydrite) nacházíme v přítomnosti zmíněných mikroorganismů, samotnou hydratovanou variantu sádrovec (angl. gypsum) bez anhydritu nikoliv. Krystaly anhydritu CaSO4, chemicky síranu vápenatého, žádnou vodu neobsahuji. Sádrovec je chemicky síran vápenatý se dvěma molekulami vody, Ta tečka uprostřed vzorce se nečte „krát“ nebo „tečka“, ale znamená „s“, v tomto případě se dvěma molekulami vodyCaSO4.2H2O?. Pomocí organických kyselin sinice vysrknou z krystalů vodu a vyprodukují tak anhydrit. Zajímavé je, že to zvládnou pouze na jediné krystalové ploše, krystalograficky označené 001. Jinudy to neumí.

Sinice druhu Chroococcidiopsis thermalis, fotoT. Darienko /CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0), https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chroococcidiopsis_thermalis.jpg. „Již dříve jsme předpokládali, že mikroorganismy dokážou extrahovat vodu z minerálů a tuto hypotézu jsme poprvé jasně potvrdili. Je to úžasná strategie přežití těchto mikroorganismů, které existují na suché hranici života. Zjištění nás nyní mohou vést při hledání stop života v jiných extrémních lokalitách,“ https://www.wissenschaft.de/umwelt-natur/wuesten-mikroben-machen-gestein-zu-wasser/shrnuje spoluautorka výzkumu? Jocelyne DiRuggiero z Johns Hopkins University v Baltimoru.

Pro úplnost dodejme, že sádra jako stavební materiál CaSO4.1/2H2O, obsahuje pouze čtvrtinu vody, co sádrovec. Na dvě molekuly síranu vápenatého připadá jediná molekula vody. Vyrábíme ji tepelným rozkladem sádrovce. Po smísení s vodou pomalu přechází zpět na sádrovec a tuhne. V přírodě se sádra vyskytuje jako minerál bassanit.

 
Odeslat komentář k článku "Vymáčkne vodu ze skály "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Vymáčkne vodu ze skály " e-mailem

Diskuse/Aktualizace