Výjimku mezi ptáky

6.8.2017
Citace:
Oilbirds produce echolocation signals beyond their best hearing range and adjust signal design to natural light conditions, Signe Brinklov, Coen P. H. Elemans, John M. Ratcliffe, R. Soc. open sci. 2017 4 170255; DOI: 10.1098/rsos.170255. Published 24 May 2017
Zdroj
Gvačaro jeskynní (Steatornis caripensis) na Trinidadu (cc-by-2.0, via Wikimedia Commons).

představuje Gvačaro jeskynní (Steatornis caripensis, angl. oilbird), jediný zástupce čeledi gvačarovitých (Steatornithidae) z řádu lelků (Caprimulgiformes). Při opouštění a návratu do svého hnízda ve skalních dutinách používá echolokaci. Podrobně ji prozkoumali ornitologové z Jihodánské univerzity v Odense. Gvačaro vydává sekvence cvakání v délce do 10 ms. Tvoří je několik 2 - 3 milisekundových intervalů po 2 až 8 cvaknutí o vlnové délce 7 - 23 kHz. Poslechnout si je můžeme zde. Záznam vznikl v jeskyni Aripo ve večerních hodinách, kdy gvačarové opouštějí hnízda kvůli hledání potravy.

Jde o nočního ptáka dorůstajícího až 48 cm při rozpětí křídel 91 cm a váze do 475 g. Žije na jihu Střední a na severu Jižní Ameriky. Pro vyhledání potravy, kterou představuje zejména ovoce, mu postačí čich a velmi citlivý zrak. Páreček gvačarů vidíme na obrázku, pořízeném na Trinidadu (cc-by-2.0, via Wikimedia Commons)

Další echolokační zvuky gvačar najdeme zde.

 
Odeslat komentář k článku "Výjimku mezi ptáky "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Výjimku mezi ptáky " e-mailem

Diskuse/Aktualizace