Vraždění fyziků

4.12.2010

Jaderný fyzik je v Iránu dosti nebezpečné zaměstnání. V pondělí 29.11. ráno zabila exploze plastické trhaviny přilepené motocyklistou na dveře jeho automobilu prof. Madžída Šahríarího. Při dalším útoku zhruba ve stejné době byl zraněn Ferejdún Abbásí. Zdaleka nejde o první oběti. Letos v lednu na dálku ovládaná bomba zabila kvantového fyzika a experta na teorii pole Masúda Alimohammadiho. Íránský prezident Ahmadínedžád okamžitě obvinil sionistické a západní agendy a nejspíš má pravdu, alespoň v případě Izraele. Pro něj je totiž existence íránské jaderné pumy otázkou života a smrti, protože vzhledem ke své rozloze a hustotě obyvatelstva sotva může jaderný útok přečkat. Bombardování jaderných zařízení vzhledem k jejich rozptýlení a vzdálenosti by snad byly schopné provést jako jediná země Spojené státy, které se ústy svého prezidenta Obamy vzdaly preventivní války. Izrael tedy nejspíše sáhl k likvidaci klíčových expertů nepřítele, byť se k tomu oficiálně nehlásí. Nic jiného mu nezbývá.

Za nezájmu medií nám poznenáhlu na Blízkém a Středním východě narůstá napětí, které může vést až k jadernému konfliktu a ovlivnit podstatně i naše životy. Jeho obětí se mohou stát i další země. Není vůbec jisté, proti komu má být vznikající jaderná bomba nasazena. Šiité, žijící převážně v Íránů se vůbec nemají z náboženských důvodů v lásce se sunnity, což jsou z velké části Arabové. Velký válečný konflikt mezi Íránem a Irákem skončil teprve před 22 lety a o nějakém zásadním usmíření mezi oběma účastníky nemůže být ani řeči. K eskalaci konfliktu přispívá i nedůrazná evropská politika. Fráze o mírovém řešení konfliktů zakrývají fakt, že jde o mír a hlavně klid a pokoj pro nás a nechuť převzít jakoukoli odpovědnost. Důrazný diplomatický nátlak a odhodlání k vojenskému zásahu ve spolupráci se Spojenými státy by přivedl k rozumu všechny zúčastněné a zajistil bezpečí v celé oblasti. Zavraždění íránští jaderní fyzikové jsou obětmi i naší lhostejnosti. Při řešení této krize nezbývá než spoléhat na Spojené státy, že vše vyřeší za nás a nenaruší při tom pokud možno naše pohodlíčko. V minulém století se to po obou světových válkách, válce studené a konfliktu v bývalé Jugoslávii stalo téměř standardem.

Vrána Lubomír 9.12.2010: Je to podivné. V Africe mají jaderné zbraně Jihoafrická republika a Izrael. V ostatním světě zejména USA, Rusko,Francie atd. To je zřejmě pro západní svět naprosto v pořádku, to je správné, morální. Takže se ptám. Jakým právem někdo může diktovat suverénnímu státu jako je Irán, vlastnit či nevlastnit jadernou zbraň, vlastnit a zkoušet jejich nosiče atd. Takové poměry světa jsou asymetrické,nespravedlivé a konfliktní. A protože z každého konfliktu i slabší a poražený odchází poučen a v dalším kole bude lepším protivníkem, má se západní civilizace na co těšit. Na každou zbraň se najde protizbraň, je to jenom otázka času,kreativity, odvahy. Ještě štěstí, že muslimové většinou nejsou příliš pracovití. Mimochodem, kdosi zavraždil před mnoha lety i konstruktéra dalekonosného kanónu (dosah snad přes 100 km). Nevím už, v které islámské zemi pracoval (Irák?, Irán?. Možná tajné služby Izraele.

akademon.cz 9.12.2010: A co Hitlerovo Německo? Také to přece byl suverénní stát! Hájil byste i jeho právo mít atomovou bombu a naházet je na ostatní? Hodláte hájit právo každého psychopatického šílence mít atomovou bombu jen proto, že stojí v čele suverénní země? A navíc, Irán dle svého vlastního tvrzení atomové zbraně nevyvíjí. Jde mu údajně jen o mírové využití jaderné energie. Tomu také věříte?

Pan Alex S. 3.1.2011: 1.narážka na pracovitost muslimů vychází z klamného vnímání reality skrz mlhu předsudků typických pro naše kulturní prostředí.

2.souhlasím s názorem, že bude-li pokračovat naše lhostejnost k protekcionismu Spojených Států, k jejich zahleděnosti do svých "mesiášských" schopností vzít na sebe (ne)zodpovědnost za stav "demokracie"(atd.)a "zdravý" vývoj lidstva, těžko se celosvětovému konfliktu vyhneme.

3.Židovstvo si již historicky vytrpělo dost. Je bezpečné a správné nechat ho napospas nejen cizím, ale i jeho vlastním temným silám vzešlým z bezvýchodnosti situace? Má to snad dojít až tak daleko, že nakonec budeme moci bez výčitek ukázat na Izrael jako původce všeho co jsme "nechtěli"?

 
Odeslat komentář k článku "Vraždění fyziků "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Vraždění fyziků " e-mailem

Diskuse/Aktualizace