Vrány chřadnou

1.9.2019
Citace:
A.K.Townsend et al., Urbanization and elevated cholesterol in American Crows, The Condor, Volume 121, Issue 3, 1 August 2019, duz040, https://doi.org/10.1093/condor/duz040
Zdroj
Vrána americká hodojící na hamburgeru, foto Andrea K.Townsend.

Vrány přivykly městskému životu, protože mezi odpadky najdou četné zdroje potravy. Za snadnější život platí daň v podobě zvýšené hladiny cholesterolu v krvi. Velkou část jejich potravy tvoří nezdravé jídlo z prodejen rychlého občerstvení (angl. fast food), která dodává energii bez dalších prospěšných látek jako vláknina, vitamíny nebo minerály. Vrány americké (Corvus brachyrhynchos, angl. American crow) žijící v kalifornském městě Davis mají vyšší hladinu cholesterolu než okolní venkovské. Krev a data o hnízdění pocházely od 140 exemplářů. Krmení 86 vran v okolí městečka Clinton ve státě New York cheeseburgery řetězce McDonald’s rovněž vedlo k nárůst cholesterolu. Je pravděpodobné, že cheeseburgery jiných řetězců by působily stejně.

„Divoce žijící ptáci nejsou evolučně přizpůsobeni, aby jedli upravené potraviny. Mohou se projevit negativní důsledky, které jsme prostě nezkoumali nebo které se projeví až po nějakém čase,“ komentuje první autorka publikace Andrea K.Townsend z Hamilton College v Clintonu. Zatím např. nevíme, zdali se u vran v důsledku vysoké hladiny cholesterolu rozvíjí kardiovaskulární onemocnění.

 
Odeslat komentář k článku "Vrány chřadnou "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Vrány chřadnou " e-mailem

Diskuse/Aktualizace