Voják roste z křídla

23.10.2018
Citace:
R.Rajakumar et al., Social regulation of a rudimentary organ generates complex worker-caste systems in ants, Nature 2018, doi:10.1038/s41586-018-0613-1 ID
Zdroj
Vlevo dělnice, vpravo voják rodu Pheidole pilifera. Úsečka je 1 mm dlouhá, foto Muscedere ML, Traniello JFA, CC BY 2.5, https://creativecommons.org/licenses/by/2.5, via Wikimedia Commons.

Je fascinují, jak rozdílně se vyvíjejí stejní jedinci při vzniku mravenčích kast. U rodu Pheidole čeledi mravencovití (Formicidaeza) za vznik vojáků s mohutnými těly, proporčně většími hlavami a mocnými kusadly zodpovídá rudimentární orgán diskového tvaru, ze kterého plodným jedincům rostou křídla. U královen a samců najdeme dvojici těchto orgánů v horní části těla. U budoucích vojáků se krátce objeví a zmizí pouze jeden ke konci vývoje larvy. Devět let laboratorních experimentů prokázalo, že skutečně zodpovídá za vznik a vývoj vojáka. Vyřadíme-li část tohoto orgánu z činnosti, ať už chirurgicky nebo působením chemikálií, mravenčí bojovník doroste do velikosti úměrné ponechané funkční části.

„Bylo to naprosto překvapující zjištění. Všimli jsme si, že během vývoje vojáků zdánlivě rudimentární orgán vyroste a zmizí. Avšak předpokládali jsme, že jde pouze o druhotný jev působení hormonů a výživy, které způsobují přeměnu larev ve vojáky,“ říká spoluautor publikace Ehab Abouheif z McGill University v kanadském Montrealu. Stabilní složení kolonie s 90 - 95% dělníků a 5 - 10% vojáků udržují mravenci sami. Vojáci uvolňují do vzduchu feromon, jehož vysoká koncentrace v ovzduší mraveniště zabrání larvám ve vytvoření orgánu zodpovědného za vznik bojovníků.

 
Odeslat komentář k článku "Voják roste z křídla "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Voják roste z křídla " e-mailem

Diskuse/Aktualizace