Voda tuhne do špičky

7.10.2012
Tuhnutí kapky na studené podložce, foto   Oscar R. Enríquez, Álvaro G. Marín, Koen G. Winkels, and Jacco H. Snoeijer, Physics of Fluids Group, University of Twente, Enschede, The Netherlands

Vodní kapky dopadající na podložku ochlazenou na -20oC vytvářejí při zmrznutí kužely zakončené ostrou špičkou. Zjistil to vědecký tým z Universiteit Twente vedený Doc. Jacco H. Snoeijerem. Jde o řídký jev, který se u ostatních kapalin nevyskytuje. Způsobuje ho rozpínání vody při tuhnutí v kombinaci s povrchovým napětím. Voda má díky své struktuře v kapalném stavu největší hustotu zhruba při 4oC a při dalším poklesu teploty její objem až do zmrznutí roste. Na obrázku vidíme postupné tuhnutí dopadlé kapky v pořadí a – d. Světlejší oblast je zmrzlá a hranice tuhnutí stoupá až během 20 sekund dosáhne vrcholu. Oscar R. Enríquez, Álvaro G. Marín, Koen G. Winkels, and Jacco H. Snoeijer, Physics of Fluids Group, University of Twente, Enschede, Nizozemí.

 
Odeslat komentář k článku "Voda tuhne do špičky "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Voda tuhne do špičky " e-mailem

Diskuse/Aktualizace