Vlny na lávovém jezeře

12.5.2017
Citace:
K. de Kleer et al., Multi-phase volcanic resurfacing at Loki Patera on Io, Nature 545, 199–202 (11 May 2017), doi:10.1038/nature22339
Zdroj
Loki Patera s vyznačenými teplotami a zeměpisnými souřadnicemi (Katherine de Kleer/University of California in Berkeley).

Na Jupiterově měsíci Io najdeme zdaleka největší lávové jezero Sluneční soustavy. Má průměr 202 km a plochu 22.500 km2, tedy o něco více než Středočeský a Jihočeský kraj dohromady. Podle severského boha nese jméno Loki Patera. Jeho povrch občas zatuhne. Přibližně třikrát do měsíce se na něm objeví vlna, kterou nejspíš vytváří příval nové lávy. V prakticky neexistující atmosféře nedují větry tak silné, aby rozpohybovaly povrch tak viskózní kapaliny. Jezero vidíme na obrázku spolu s vyznačenými teplotami a zeměpisnými (spíše iopisnými) souřadnicemi (Katherine de Kleer/University of California in Berkeley). Čísla označují nejchladnější (1,2) a nejteplejší (3) oblasti. Nultý poledník na Io protíná rovník v bodě, který je na přivrácené straně nejblíže planetě Jupiter.

akademon.cz 5.4.2013: Sopka na nesprávném místě

 
Odeslat komentář k článku "Vlny na lávovém jezeře "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Vlny na lávovém jezeře " e-mailem

Diskuse/Aktualizace