Vliv tajfunů na pohyby tektonických desek

15.6.2009
Citace:
Catherine de Groot-Hedlin, Stormquakes: Tracing the path of ocean storms through the solid earth, 178th Meeting of the Acoustical Society of America, Dec.6, 2019
Zdroj

Taiwanským seismologům vedeným Čchičhingem Liuem z tajpejského Ústavu zemských věd se podařilo najít spojitost mezi tajfuny a pomalými pohyby tektonických desek, které probíhají na styku euroasijské a filipínské desky. Během posledních pěti let jejich seismometry umístěné ve východní části Taiwanu ve vrtech hlubokých 200 – 270 metrů zaregistrovali 11 takových pohybů, jež následovali bezprostředně po tajfunu. Z geologické hlediska jde o jakousi pomalou obdobu zemětřesení, při kterém dojde k rychlém pohybu desek. Příčinou pozorovaného jevu bude nejspíš výrazný pokles atmosférického tlaku v rozsáhlých oblastech, jež se objevuje jen při tajfunech.

17.12.2019: V některých částech světa způsobují hurikány tlakem na oceánské tektonické desky podmořská zemětřesení až o síle 3,5 Richterovy stupnice. Jev geologové pozorovali v Mexickém zálivu, poblíž Baham, u pobřeží Nové Anglie, v Labradorském moři a Baffinově zálivu a u jižního pobřeží Aljašky.

 
Odeslat komentář k článku "Vliv tajfunů na pohyby tektonických desek "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Vliv tajfunů na pohyby tektonických desek " e-mailem

Diskuse/Aktualizace