Podvodům se v současnosti nevyhne ani obchod s vínem. Na základě požadavku předního londýnského obchodníka s archivním vínem, společnosti Antique Wine Company, vyvinuli v Guegan's Centre for Nuclear Studies, metodu, která pomocí iontového svazku analyzuje nikoliv vino, ale lahve. Obsahu není analytickou metodou vůbec dotčen, avšak u lahví můžeme zjistit jejich přibližné stáří a místo výroby. Pro porovnání sice potřebujeme standardy, tedy lahve, u nichž víme kdy a kde vznikly, což však nepředstavuje zásadní problém.
Jiným způsobem postupovala Cecilia Jiménez-Jorquera z Barcelonského ústavu pro mikroelektroniku se svými kolegy. Zkombinovali šest iontově selektivní polem řízených tranzistorů a s pomocí složitého software vytvořili analyzátor, který je schopen odlišit různé odrůdy a ročníky vína a hroznového moštu. Degustátoři se však o svou práci bát nemusí. Stopy analyzovaných iontů nám mohou povědět mnoho o původu vína či moštu, avšak na chuť mají vliv pranepatrnou.