Veverky mají systém

17.9.2017
Citace:
Caching for where and what: evidence for a mnemonic strategy in a scatter-hoarder, Mikel M. Delgado, Lucia F. Jacobs, R. Soc. open sci. 2017 4 170958; DOI: 10.1098/rsos.170958.
Zdroj
Veverka liščí při pojídání švestky v kalifornském Fullertonu (foto Davefoc, CC BY-SA 3.0, (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0), via Wikimedia Commons).

Veverkám slouží jako zásoby oříšky, které zahrabávají do maskovaných skrýší, jak můžeme na videu zde. Zoologové z University of California v Berkeley odhalili systém zásobáren u veverka liščí (Sciurus niger, angl. fox squirrel). Nalezne-li na jednom místě různé druhy ořechů, zahrabe každý druh ve více skrýších v jedné nevelké oblasti vyhrazené jen pro něj.

Experimenty proběhly s 45 divokými veverkami. Postupně dostávaly v náhodném pořadí po sobě 16 ořechů vlašských, lískových, pekanových nebo mandliček, buď na jednom nebo na různých místech. Nenalézaly-li potravu na stejném místě, pořádek v jejím ukládání neudržely. Polohu veverek sledovali vědci pomocí GPS. Podle spoluautora výzkumu Mikela Delgada „veverky užívají rozdílné strategie pro ukládání zásob podle toho, kde je získaly.“

Veverka liščí je největší ze tří původních druhů severoamerických veverek. Je až třikrát větší než u nás žijící veverka obecná (Sciurus vulgaris). Na obrázku ji vidíme při pojídání švestky v kalifornském Fullertonu (foto Davefoc, CC BY-SA 3.0, (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0), via Wikimedia Commons).

 
Odeslat komentář k článku "Veverky mají systém "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Veverky mají systém " e-mailem

Diskuse/Aktualizace