Venuše soptí

6.2.2020
Citace:
Justin Filibert et al., Present-day volcanism on Venus as evidenced from weathering rates of olivine, Science Advances 03 Jan 2020: Vol. 6, no. 1, eaax7445, DOI: 10.1126/sciadv.aax7445
Zdroj
Stále aktivní sopka  Idunn Mons  na Venuši. Modré oblasti vyzařují nejméně, červené nejvíce, foto NASA, JPL-Caltech, ESA, Venus Express: VIRTIS, USRA, LPI.

Jedinou aktivní sopku mimo Zemi odhalilo na Venuši pozorování infračerveného vyzařování povrchu spolu s laboratorním testováním působení její agresivní atmosféry. Planetologové znají na povrchu Venuše četné lávové výlevy, avšak nebyli schopni určit jejich stáří. Shodovali se pouze na tom, že jsou mladší než 2,5 milionu let. Poslední výzkumy ukázaly, že hora Idunn Mons na 46o jižní šířky a 214.5o východní délky v oblasti Imdr Regio je aktivní sopka s lávovým pokryvem starým nanejvýš několik let. Nazývá se Idunn Mons neboli Hora Idunn. Prohlédnout si ji můžeme na tomto videu (NASA).

Minerál olivín (zelený) v čediči, foto Vsmith [CC BY-SA (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)].Atmosféra Venuše je velmi agresivní díky obrovskému tlaku (92 x vyšší než na Zemi), teplotě 464 oC a stopám oxidu siřičitého a kyseliny sírové. Laboratorní experimenty odhalily rychlost a způsob zvětrávání minerálu olivínu, který probíhá výrazně rychleji než na Zemi. Během velmi krátké doby řádu dní se začíná pokrývat vrstvou oxidu železitého Fe2O3. Kosočtverečný olivín (Mg,Fe)2SiO4vzniká krystalizací z magmatu, takže je přítomen i ve vyvřelinách na Venuši. Vyhodnocením infračerveného vyzařování a odrazu na základě znalosti zvětrávání lze určit stáří vyvřelin.

„Pokud je dnes Venuše skutečně aktivní, bylo by skvělé navštívit ji, aby bylo možné lépe porozumět nitru planet. Například bychom mohli studovat, jak se planety ochlazují a proč mají Země a Venuše aktivní vulkanismus, ale Mars nikoliv. Budoucí mise by měly být schopny uvidět tyto procesy a změny povrchu a poskytnout konkrétní důkazy o takových dějích,“ říká první autor studie Dr.Justin Filiberto z University of Space Research Association.

Mons Olympus, nevyšší hora Sluneční soustavy, je vyhaslá sopka, obr. Juan de Vojníkov, public domain, via Wikimeda Commons.Stopy po vulkanismu nacházíme na všech pevných planetách Sluneční soustavy a řadě měsíců. Nejvyšší hora Sluneční soustavy, 27 km vysoký Mons Olympus na Marsu, je vyhaslá sopka. Zdá se, že mnohem četnější jev než klasický vulkanismus je kryovulkanismus, při kterém dochází k výronům chladné hmoty např. tekutého dusíku, pevného methanu nebo vodního ledu na povrch chladných těles. Pozorován byl u měsíců Titan, Triton, Europa, Enceladus a Ceres.

 
Odeslat komentář k článku "Venuše soptí "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Venuše soptí " e-mailem

Diskuse/Aktualizace