Velrybáři mají jasno

15.9.2019
Citace:
T. K. Yamada et al., Description of a new species of beaked whale (Berardius) found in the North Pacific. Scientific Reports. August 30, 2019, DOI: 10.1038/s41598-019-46703-w
Zdroj
Porovnání vorvaňovce Berardius minimus (A) a vorvaňovcem velkým (B). Černá úsečká je 1 m dlouhá (Tadasu K. Yamada et al., Scientific Reports. August 30, 2019).

V překladu černý vorvaňovec velkýKurotsuchikujira?, vorvaňovec (Ziphiidae, angl.beaked whale) pokládaný hokkaidskými velrybáři za samostatný druh, skutečně samostatným druhem je. Stačilo, aby se na něj biologové pořádně podívali. Nazvali ho Berardius minimus. Jak vidíme na obrázku, vyhlíží dost jinak než v hokkaidských vodách četný vorvaňovec velký (Berardius bairdii , angl. Baird’s beaked whale). Je např. dlouhý necelých 7 m oproti 10 metrům delšího příbuzného.

„Jediným pohledem rozeznáme, že jsou výrazně menší, mají vřetenovitější tělo, kratší čumák a tmavší barvu v porovnání se známými druhy rodu Berardius,“ vysvětluje Tadasu K. Yamada, člen výzkumného týmu a emeritní kurátor Národního přírodovědného muzea v japonské Tsukubě. Šéf výzkumného týmu Takashi F.Matsuishi z Hokkaidské univerzity v Hakodate doplňuje: „O druhu Berardius minimus stále víme málo. Nevíme, jak vypadá samice a nejasnosti máme i ohledně rozšíření.“ Vorvaňovci vydrží dlouho pod vodou, takže pozorování je obtížné. Naprostá většina údajů pochází ze šesti uškrcených kusů vyvržených na břeh Ochotského moře. Místní velrybáři rozeznávají ještě dalšího vorvaňovce, kterého označují karasu (vrána). Může jít o další nový druh.

 
Odeslat komentář k článku "Velrybáři mají jasno "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Velrybáři mají jasno " e-mailem

Diskuse/Aktualizace