Se zajímavou aplikací umělé inteligence přišli experti z Imperial College London. Určuje pravost medu na základě rozpoznání, ke kterému rostlinnému druhu patří pylová zrna v něm obsažená. Při sběru nektaru z květů včely přenášejí i pyl, takže trochu se ho dostane i do medu. Koncentrace pylu určitého rostlinného druhu zhruba odpovídá podílu nektaru tohoto druhu v medu. Umělá inteligence v mikroskopických preparátech medu rozpozná a identifikuje pylová zrnka. V současnosti se pravost a složení medu ověřuje geneticky, tradiční mikroskopií, pomocí jaderné magnetické rezonance, infračervené spektrometrie nebo hmotové spektrometrie v kombinaci s plynovou chromatografií.
Peter He, jeden z tvůrců nové metody, upřesňuje: „Původ medu podle botanických znaků umíme určit již desítky let, jde však o zdlouhavý proces proveditelný jen pomocí specialistů. Myslíme, že ho umíme podstatně urychlit, aniž bychom ho zatížili lidskými nedostatky, jako únava, zapomnětlivost a nuda.“
Tvůrcům nové metody šlo zejména o vysoce ceněný med manuka z květů keře balmín metlatý (Leptospermum scoparium), který roste divoce na Novém Zélandu a v jihovýchodní Austrálii. Manuka je jeho maorské pojmenování. Med manuka, který standardně produkuje včela medonosná (Apis mellifera, angl. European honey bees), mnozí oceňují jako alternativní léčivo.