Ultrarychlý mikroskop

20.4.2020
Citace:
Manish Garg, Klaus Kern, Attosecond coherent manipulation of electrons in tunneling microscopy, Science 24 Jan 2020: Vol. 367, Issue 6476, pp. 411-415, doi: 10.1126/science.aaz1098
Zdroj
Schéma fungování řádkovacího tunelového mikroskopu, upraveno podle Michael Schmid and Grzegorz Pietrzak/CC BY-SA 2.0 AT (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/at/deed.en), https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Scanning_Tunneling_Microscope_schematic.svg.

Vědci dosud dokázali sledovat procesy na atomové úrovni buď při extrémně vysokém rozlišení nebo při vysoké rychlosti - ale ne obojí. „Kombinací rastrovacího tunelového mikroskopu s ultrarychlými pulzy jsme pohodlně využili výhod obou metod k vyrovnání jejich nevýhod,“ říká jeden z vynálezců, Manish Garg z Max-Planck-Institut für Festkörperforschung. Přesně na hrot rastrovacího tunelového mikroskopu zaostřili speciálně naladěné infračervené laserové pulsy kratší než šest 0,000 000 000 000 001 sekundyfemtosekund?, což je nepředstavitelně krátký okamžik. Bariéra pro tunelování elektronů při ozáření poklesne, takže polohu elektronů lze odečíst z jemného kolísání tunelového proudu.

Nový přístroj můžeme označit za ultrarychlou kameru s vysokým rozlišením pro molekulární svět. Měření může nepřetržitě probíhat několik minut, což je nečekaně dlouho. „Schopnost filmovat elektrony v molekulách v jejich přirozeném prostorovém a časovém uspořádání je zásadní pro pochopení například chemické reaktivity nebo přeměny světelné energie v nabitých částicích,“ vysvětluje druhý vynálezce Klaus Kern, rovněž z Max-Planck-Institut für Festkörperforschung. Navíc nový ultrarychlý mikroskop dokáže nejen pozorovat procesy v kvantovém světě, ale také do nich zasahovat.

 
Odeslat komentář k článku "Ultrarychlý mikroskop "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Ultrarychlý mikroskop " e-mailem

Diskuse/Aktualizace