Třetí oko broukovo

19.12.2017
Citace:
Eduardo E. Zattara, Anna L. M. Macagno, Hannah A. Busey, and Armin P. Moczek, Development of functional ectopic compound eyes in scarabaeid beetles by knockdown of orthodenticle, PNAS 2017 114 (45) 12021-12026; published ahead of print October 24, 2017, doi:10.1073/pnas.1714895114
Zdroj
Mikroskopický snímek hlavy brouka vrubouna s ektopickým okem nahoře uprostřed. Normální oči jsou po stranách hlavy (foto Eduardo Zattara)

Třetí uložený mimo obvyklé místo, angl. ectopicektopické? složené oko vypěstovali genetici na horní části hlavy brouků z čeledi vrubounovitých (Scarabaeidae, angl. scarabaeid). Ovlivnili normální fungování genu pojmenovaného orthodenticle (zkráceně odt), který zodpovídá během vývoje za utváření hlavy. Dosáhli toho pomocí speciálních molekul ribonukleové kyseliny. Metoda se nazývá RNA interference (RNAi). Experimenty ukázaly, že narostl skutečně funkční orgán.

Dvojice vrubounů, jak valí kuličku z trusu (foto Hectonichus (Own work), CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons).Pokusy proběhly na broucích z taxonomických tribus, skupina mezi podčeledí a rodemtributů? Onthophagini a Oniticellini. Normálně mají dvě složené oči symetricky umístěné na hlavě. Jde o příbuzné vrubouna posvátného (Scarabeus sacer), zdaleka neznámějšího příslušníka čeledi vrubounovitých, který náleží do jiného tributu, a to vrubounů (Scarabaeini). Na obrázku vidíme dvojici vrubounů posvátných, jak valí kuličku z trusu, do níž samička naklade vajíčka. Vylíhlé larvy se jím živí (foto Hectonichus (Own work), CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons).

 
Odeslat komentář k článku "Třetí oko broukovo "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Třetí oko broukovo " e-mailem

Diskuse/Aktualizace