Tramín zestárl

25.11.2019
Citace:
Ramos-Madrigal, J., Runge, A.K.W., Bouby, L. et al. Palaeogenomic insights into the origins of French grapevine diversity. Nat. Plants 5, 595–603 (2019) doi:10.1038/s41477-019-0437-5
Zdroj
Hrozny Tramínu bílého, Arnaud 25 [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)].

Pořádně staré jsou odrůdy vína tramín bílý (Savagnin Blanc) a Mondeuse Blanche. Tramín bílý množí vinaři řízkováním již 900 let bez přerušení. Analýza genomu vinného semínka z francouzského archeologického naleziště z doby kolem roku 1100 potvrdila genetickou shodu se současnou odrůdou tramín bílý. U u nás nepěstované odrůdy Mondeuse Blanche zaznamenali jediné pohlavní rozmnožení během uplynulých 1.800 let. Mondeuse Blanche roste pouze v Savojsku a analýza DNA ukazuje, že jde o předchůdce odrůdy Syrah.

Hrozny odrůdy Mondeuse Blanche, Viala et Vermorel [Public domain].„Ze spisů římského autora a přírodovědce Plinia staršího i dalších víme, že Římané disponovali značnými znalostmi vinařství. Odvolávali se na různé odrůdy hroznů se specifickými jmény, ale zatím nebylo možné spojit jejich pojmenování s moderními odrůdami. Genetické klony ukazují, že Římané přepravovali révu na vzdálenosti delší než 600 kilometrů, nejspíše jako řízky,“ vysvětluje první autor publikace Jazmín Ramos-Madrigal z Kodaňské univerzity. Jak paleogenetický výzkum ukázal, odrůda Mondeuse Blanche pochází skutečně z římských časů. Celkem sekvenovali genetici genom 28 semínek vína (Vitis vinifera) z francouzských archeologických nalezišť z doby železné, z římského období a středověku.

 
Odeslat komentář k článku "Tramín zestárl "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Tramín zestárl " e-mailem

Diskuse/Aktualizace