Titan lepší nerezu

10.9.2008

Výzkumníci z britské Manchester Metropolitan University zjistili, že pro zpracování potravin se mnohem více hodí titanové povrchy než standardní nerez, se kterým se můžeme setkat prakticky v každém potravinářském provozu. V rýhách a škrábancích na povrchu nerezu mohou bakterie přečkat i jeho čištění a poté kontaminovat zpracovávané potraviny a v krajním případě způsobit i otravu. Na titan se přichytí mnohem hůře, takže ho lze lépe vyčistit. Dříve by takové zjištění bylo prakticky bezcenné, protože titan patřil k velmi drahým materiálům. S rostoucí poptávkou klesala jeho cena, takže dnes se již pokrytí pracovních povrchů v potravinářském průmyslu titanem nejeví jako zcela nereálné.

Pan Václav Gargulák 16.9.2008: Poslední věta mi moc nedává smysl. Neměla by cena s rostoucí poptávkou spíše růst?

akademon.cz 15.9.2008: V krátkodobém výhledu jistě ano. Nicméně rostoucí poptávka vytvoří tlak na rozšíření výrobních kapacit, čímž dojde k úsporám z rozsahu výroby. Klasický příklad představují integrované obvody. Pouze masová výroba umožňuje jejich prodej za současné ceny. Kdyby se stejnou technologií vyráběly jednotlivé kusy, jejich cena by byla nesrovnatelně vyšší. Rostoucí poptávka rovněž vyvolá tlak na zavedení nových technologií, které produkují levněji. Francouzská Akademie uctila chemika Dmitrije Mendělejeva za objevení po něm pojmenované tabulky chemických prvků pohárem z tehdy velmi vzácného kovu – hliníku. Pozdější vynález současné technologie jeho výroby z něj učinil levný, snadno dostupný kov.

anonym 17.9.2008: Ano to je pravda. S rostoucí výrobou klesá cena. Další věc je pohled na výrobek jako takový a na surovinu/komoditu která je vstupem do výroby. V případě komodity by nejspis platilo zvysování ceny komodity s rostoucí poptávkou (pokud pomineme další vlivy které nemají s komoditou jako takovou nic společného, ale trhy ovlivňují). Komodity je totiž omezené množství. U výrobků ve kterých titan představuje významnou položku nákladů by to nakonec asi stejně vedlo ke zvyšování ceny.

Alice 10.11.2008: Tiitanovou pánev mám a je výborná. Přesto musím s lítostí konstatovat, že ceny titanových pánví jsou stále ještě natolik vysoké, že si je asi většina lidí nebude zatím překotně pořizovat.

 
Odeslat komentář k článku "Titan lepší nerezu "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Titan lepší nerezu " e-mailem

Diskuse/Aktualizace