Termofilní bakterie v ledové pustině

5.4.2006
Červeně je vyznačena poloha jezera Vostok, modře obdobného jezera Vida.

Ve vrtu, který se zatím na 100 přiblížil k antarktickému jezeru Vostok (viz aktualita Akademonu z 24.3.2002), skrytým pod 3 km silnou vrstvou ledu, se ruským a francouzským polárníkům podařilo nalézt termofilní bakterie. V ledové pustině jde o zvláštní objev, nicméně je možné, že vlastní jezero, či přesněji dutina v ledovci vyplněná vodou, vznikla díky hydrotermálním pramenům nebo sopečné aktivitě v jeho dně. Nicméně tento problém nebude tak snadné rozřešit, protože vědci neplánují vrtat hlouběji a proniknout až do jezera, neboť by mohlo dojít k jeho kontaminaci. Vostok odděluje od okolí neproniknutelná vrstva ledu už 15 milionů let, tudíž jde o biotop příliš cenný.

Prof. Dr. Arnošt Kotyk, Fyziologický ústav AV ČR 29.11.2012: Vrt provedený v Antarktidě do velké hloubky pod led až k sladkovodnímu jezeru Vostok ukázal podle Ústavu jaderné fyziky v Gatčině, že hladina jezera neobsahuje žádné náznaky současného nebo primitivního života.

akademon.cz 7.7.2013: Oproti předchozím závěrům ukázal výzkum zaměřený na nalezení a určení struktury molekul nukleových kyselin, že v antarktickém jezeře Vostok se vyskytuje řada bakterií i vyšších organismů. Tým prof.Scotta O.Rogerse z ohijské Bowling Green State University nalezl 3.507 genů. Naprostá většina (94%) nalezených fragmentů nukleových kyselin náleží nejrůznějším druhům bakterií, 6% patří prvokům. Jezero Vostok je sedmé největší a čtvrté nejhlubší na světě. Pokrývá je vrstva 3.700 m ledu.

 
Odeslat komentář k článku "Termofilní bakterie v ledové pustině "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Termofilní bakterie v ledové pustině " e-mailem

Diskuse/Aktualizace