Teplokrevnou rybu

24.5.2015
leskyně skvrnitá s Nickem Wegnerem (vzadu), foto NOAA Fisheries/Southwest Fisheries Science Center

ulovil a popsal biolog Nicholas C. Wegner se svými kolegy z National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) v kalifornské La Jolle. Jde o leskyni skvrnitou (Lampris guttatus) z třídy paprskoploutvých. Na obrázku ji vidíme spolu s Nickem Wegnerem (vzadu), foto NOAA Fisheries/Southwest Fisheries Science Center. Jde o velkou celosvětově rozšířenou rybu. Žije v hloubkách 50 až 500 m, dorůstá délky až 2 m a váhy 270 kg. Teplo vyrábí nepřetržitým pohybem prsních ploutví a rozvádí ho do celého těla, takže udržuje svou teplotu asi o pět stupňů vyšší než okolí. Tepelné ztráty snižuje zajímavý mechanismus tepelné výměny. Před tím, než její teplá krev z vnitřku těla dorazí do studených žáber, projde jakýmsi biologickým tepelným výměníkem, kde své teplo předá okysličené studené krvi, jež proudí ze žáber do nitra těla. Cévy přicházející z nitra těla se před žábrami obtáčejí okolo těch, jež směřují dovnitř.

Jirka 29.5.2015: Když udržuje teplotu jen o něco vyšší než okolí a nikoliv stálou, není to mezotermní ryba spíš než teplokrevná?

30.5.2015: Možná ano, přidržel jsem se terminologie použité v původní publikaci. Přechod mezi teplokrevnými a studenokrevnými živočichy je pozvolný. Jako mezotermní se označují tuňáci, lamnovití žraloci či kožatkovité želvy.

 
Odeslat komentář k článku "Teplokrevnou rybu "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Teplokrevnou rybu " e-mailem

Diskuse/Aktualizace