Tajemství pyramidy odhaleno

3.11.2017
Citace:
K.Morishima et al., Discovery of a big void in Khufu’s Pyramid by observation of cosmic-ray muons, Nature (2017), doi:10.1038/nature24647
Zdroj
Velká galerie uvnitř Chufuovy pyramidy. Obdobně nejspíš vyhlíží nově objevený prostor. Foto Pprevos, nl CC-BY-SA-3.0, http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/, via Wikimedia Commons.

Jaderní fyzici ve spolupráci s archeology odhalili ve Velké pyramidě faraona Chufua (angl. Khufu) další neznámou dutinu. Od 19.století, kdy proběhl její průzkum, nedošlo k takovém objevu. Nově objevený prostor leží uvnitř pyramidy nad Velkou galerií zhruba v úrovni královy pohřební komory. Jeho výška dosahuje až 9 m a šířka kolem dvou. Průřez zhruba odpovídá Velké galerii (viz obr.), ale oproti jejím skoro 47 metrům dosahuje jeho délka jen 30 m. Je buď horizontální nebo skloněný dolů rovnoběžně s Velkou galerií. Možná jde o dvě menší dutiny. Účelem neznáme, protože do něj ještě nikdo ani nenahlédl.

Vnitřek Chufuovy pyramidy. Tenké čáry znázorňují větrací šachy a o něco silnější chodby, které propojují jednotlivé prostory. (R.F.Morgan, CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0), via Wikimedia Commons, doplněno českými popisky.Faraona Chufua známe rovněž jako Cheopse, což je řecký přepis. Panoval v Egyptě v letech 2509 až 2483 před Kristem. Vnitřek Velké pyramidy s vyznačenou polohou nových prostor vidíme na obrázku (R.F.Morgan, CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0), via Wikimedia Commons, doplněno českými popisky).

Překvapující podíl jaderných fyziků na tomto objevu vyplynul z použité metody. Vědecké týmy pyramidu jakoby rentgenovali pomocí dopadající mionů, nestabilních záporně nabitých elementárních částic. Vznikají interakcí nejsvrchnější vrstvy atmosféry s kosmickým zářením. Na metr čtvereční zemského povrchu jich dopadne asi 150 každou sekundu. Hmota miony nepatrně pohlcuje. Na různých místech uvnitř pyramidy a v jejím okolí měřily detektory počty dopadajících mionů. Metodu nazýváme mionová radiografie. Používáme ji ke studiu nitra vulkánů nebo poničené jaderné elektrárny ve Fukušimě.

 
Odeslat komentář k článku "Tajemství pyramidy odhaleno "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Tajemství pyramidy odhaleno " e-mailem

Diskuse/Aktualizace