Svižná neutrina

24.9.2011
Nákres experimentu s neutriny (obr. CERN)

Od roku 2006 se fyzikové v CERNu zabývají studiem se vzájemné přeměny jednotlivých typů neutrin při průchodu hmotou. Do laboratoří v 732 km vzdáleném italském Gran Sassu skrz zemskou kůru vyslali již miliardy neutrin, která bez potíží procházejí hmotou, takže pro ně není třeba razit žádné tunely. Z celkového počtu miliard vyslaných neutrin 16.000 jich dorazilo o 60 nanosekund dříve, než by měly. To by však znamenalo, že překročila rychlost pohybu světla ve vakuu. Zatím není zřejmé, zdali jde o neočekávanou chybu měření (ty běžné se zatím podařilo vyloučit) nebo významný vědecký objev.

V podzemních italských Laboratori Nationali dle Gran Sasso studuje v současnosti 750 vědců z 22 zemí fyziku částic. Nacházejí se asi 120 km od Říma ve třech velkých halách vedle 10 km dlouhého tunelu dálnice A24 pod horou Gran Sasso. Každá z nich je přibližně 100 m dlouhá, 20 m široká a 18 m vysoká. Překrývá je 1400 m vysoký skalní masiv. Na úbočí hory rovněž leží hotel, ze kterého německé komando vedené Otto Skorzenym v září 1943 vysvobodilo zadržovaného italského diktátora Mussoliniho. Obr.CERN.

akademon.cz 17.3.2012: Při opakovaném experimentu se tento jev znovu pozorovat nepodařilo, zřejmě šlo o neidentifikovanou experimentální chybu.

 
Odeslat komentář k článku "Svižná neutrina "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Svižná neutrina " e-mailem

Diskuse/Aktualizace