Svět v roce 2050

10.8.2011

Americká kancelář pro sčítání lidu vydala nyní prognózu toho, jak bude světová populace vypadat v polovině století. V Rusku poklesne populace o 21 %, v Japonsku o 15 %, i v Číně dojde k poklesu přibližně o 3 %, zato v Indii naroste o 41 % (a překročí tak počet obyvatel Číny), v USA o 60 %, podobně jako v Indonésii a Brazílii, v Pákistánu a Bangladéši o 100 % a v Nigérii o 180 %. Ve střední Evropě budou změny okolo 5 %.

Pan Tomáš Vodička 11.8.2011: Šedesátiprocentní nárůst v USA? Je to možné? Myslel jsem, že populační bilance amerických rezidentů je téměř vyrovnaná. A když vezmeme v úvahu imigraci, tipnul bych si, že její atraktivita a tím i rozsah následkem ekonomického úpadku podstatně poklesne. Je také dost možné, že např. Indie (která mj. razantně zvýšila investice do vzdělání) dokáže populační explosi zastavit. Mimochodem, jaké byly čtyřicetileté prognózy třeba v roce 1990 pro Čínu? Rád bych věděl, jak se takovéto prognózy dělají - bere se v úvahu předpokládaný politický, sociální a ekonomický vývoj, anebo se prostě interpolují současné populační trendy?

akademon.cz 11.8.2011: Od roku 1990 narostl počet obyvatel Spojených států o 50 milionů, takže nejde o nereálná čísla. Předpovědi OSN jsou poněkud nižší. V roce 2007 předpokládali nárůst 38% do roku 2050. Přes problémy se státním dluhem zůstává stále obrovský rozdíl mezi Spojenými státy a chudými zeměmi Afriky, Asie, Latinské Ameriky, odkud směřuje většina přistěhovalců. Řadě z nich navíc nejde jen o životní úroveň. Spojené státy stále zůstávají zemí, které každému nejméně zasahuje do jeho života.

Prof.Dr.Arnošt Kotyk 11.8.2011: prognózy jsou založeny na sociálním a ekonomickém vývoji území na základě každoročních statistik o populačních trendech a zejména vývoji finanční situace (dluhy, GDP, atp.).

Odeslat komentář k článku "Svět v roce 2050 "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Svět v roce 2050 " e-mailem

Diskuse/Aktualizace