Suchu odolná rýže

15.12.2002
zralá rýže setá, foto IRRI Images,  Creative Commons Attribution 2.0 Generic licence

Vzhledem k tomu, že po určitou část svého vegetačního období musí být rýžová pole trvale zalita vodou, zní téměř neuvěřitelně zpráva, že teamu amerických (Cornellova Univerzita) a jihokorejských vědců (Soulská národní univerzita) se podařilo genovou manipulací vypěstovat rýži, odolnější vůči suchu, slané vodě a chladu. Docílili toho tím, že do genomu rýže přenesli ze střevní bakterie Escherichia Coli gen pro tvorbu trehalosy, což je sacharid, který rostlinám pomáhá přežít drsnější podmínky. Jejich objev má nepochybně velký význam, protože pommůže zvýšit produkci rýže v převážně chudých krajích, kde je rýže hlavní zemědělskou plodinou. Jejich snažení nepochybně namohlo i rozluštění genomu rýže čínskými a japonskými vědci (podrobněji viz článek Akademon 4.5.2002).

Odeslat komentář k článku " Suchu odolná rýže "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek " Suchu odolná rýže " e-mailem

Diskuse/Aktualizace