Strava ovlivňuje řeč

18.3.2019
Citace:
D.E.Blasi et al., Human sound systems are shaped by post-Neolithic changes in bite configuration, Science 15 Mar 2019: Vol. 363, Issue 6432, eaav3218, DOI: 10.1126/science.aav3218
Zdroj
Vlevo skus lovců a sběračů, vpravo náš skus, obr. Tímea Bodogán via Bild der Wissenschaft.

Dejte zuby proti sobě a zkuste vyslovit „f“ nebo „v“. Jde to špatně, co? Retozubné hlásky „f“ a „v“ vznikly až v neolitu (mladší době kamenné) v důsledku změn postavení zubů kvůli měkčí stravě. V dnešní době máme zuby horní čelisti mírně předsazeny před zuby čelisti dolní. Z dětského do dospělého věku začal mírný předkus přetrvávat až před několika tisíci lety, což vyplývá z paleoantropologických studií. Zuby postavené proti sobě mnohem lépe zpracují houževnatou stravu, avšak zkuste vyslovit „f“ a „v“. Biomechanické modely ukazují, že bez předkusu vynaložíme na vyslovení retozubných (labiodentálních) hlásek o 30% více energie. V jazycích společenství, která obživu získávají lovem a sběrem, tyto hlásky nenacházíme dodnes.

„V evropských jazycích pozorujeme během posledních dvou tisících let dramatický vzestup labiodentálních hlásek. Vliv biologických podmínek na vývoj hlásek jsme doposud podceňovali,“ shrnuje Steven Moran z Curyšské univerzity.

 
Odeslat komentář k článku "Strava ovlivňuje řeč "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Strava ovlivňuje řeč " e-mailem

Diskuse/Aktualizace