Stavba superlaseru ELI zahájena

14.10.2012
Vizualizace vědeckého centra ELI v Dolních Břežanech (obr.Fyzikální ústav AV ČR

Tisková zpráva AV ČR: Projekt nejintenzivnějšího laseru světa pro uživatelský výzkum ELI Beamlines vstoupil do další fáze. Na staveništi v Dolních Břežanech nedaleko Prahy se dnes za účasti předsedy vlády Petra Nečase, ministra školství Petra Fialy, předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše a pražského světícího biskupa Václava Malého uskutečnilo slavnostní poklepání základního kamene budoucí stavby, v níž nalezne sídlo největší vědecký projekt v dějinách České republiky. „ELI Beamlines umožní další zapojení české vědy do mezinárodního prostředí a vytváří pro náš fyzikální výzkum obrovskou příležitost k růstu. Vidím to jako jedinečnou šanci,“ konstatoval premiér Petr Nečas, sám vzděláním plazmový fyzik. Podobně význam laserového centra zhodnotil i ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Fiala, kterému se za několik málo měsíců podařilo i díky bezproblémové spolupráci s vedením ELI Beamlines vyřešit dílčí problémy, jež postup projektu brzdily během působení jeho předchůdce.

akademon.cz 14.10.2012: Nepanují ani tak obavy o dokončení stavby, jako o nákladech na její běžný provoz po dokončení. Obdobných velkých vědeckých projektů za přispění peněz Evropské unie vzniká v České republice několik (např. biotechnologické a biomedicínské centrum Biocev ve Vestci u Prahy nebo Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT za skoro 700 milionů Kč). I jejich běžný provoz bude velmi nákladný. Zbudou nějaké peníze na výzkum mimo tato centra?

Maxmilián Dráp 15.10.2012: Biocev - je příliš velký na to aby padl. I přes všechny škrty kterými prošel, až pozbyl velkou část smysluplnosti. Zastavit tenhle megaprojekt bylo stále lepší než to, co příjde až se bude muset tohle monstrum (již nyní vykradající know how mateřských ústavů) dělit o stále hubenější finance. Z EU jsou již patrné dopady ekonomické krize na evropské granty - příští rok uvidíme, které všechny soutěže nebudou znovu vypsány. GA AV skončil, GA ČR je naleštěná bída ve které často rozhodují o udělení grantu osobní styky a politika. TA ČR je sice štedrý, ale jsou to vyhozené peníze - spolupráce firem a akademie spíše nefunguje a firmy to chápou jen jako čistou dotaci. A i zde brzy příjde otázka co státní rozpočet a škrty versus česká věda...

Odeslat komentář k článku "Stavba superlaseru ELI zahájena "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Stavba superlaseru ELI zahájena " e-mailem

Diskuse/Aktualizace