Srážka se sousedem

30.5.2020
Citace:
Ruiz-Lara, T., Gallart, C., Bernard, E.J. et al. The recurrent impact of the Sagittarius dwarf on the star formation history of the Milky Way. Nat Astron (2020), https://doi.org/10.1038/s41550-020-1097-0
Zdroj
Schematické znázornění kolizí Trpasličí eliptické galaxie ve Střelci s naší Galaxií, upraveno podle ESA.

Celkem třikrát se srazila naše Galaxie se sousední Trpasličí galaxií v souhvězdí Střelce (Sagittarius Dwarf Elliptical Galaxy) Sgr dE nebo Sag DEG, a to zhruba před šesti, dvěma a jednou miliardou let. Hezky s těmito událostmi korelují časy zvýšeného vzniku hvězd v naší Galaxii, k čemuž došlo před 5,7 miliardy, před 1,9 miliardy a před jednou miliardou let. „Nevíme, zda se v průběhu průchodu Střelce zkoncentroval oblak plynu a prachu, ze kterého Slunce vzniklo. Je to však velmi myslitelný scénář, protože věk Slunce dobře odpovídá věku hvězdy, která by vznikla v důsledku této srážky,“ https://www.wissenschaft.de/astronomie-physik/sternbildungsschuebe-in-unserer-milchstrasse/říká spoluautorka publikace? Carme Gallart z Universidad de La Laguna.

Trpasličí eliptická galaxie v souhvězdí Střelce, vpravo silně zářící Galaxie Mléčné dráhy, Atlas of the Universe, CC BY-SA 2.5, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/deed.en, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:S_sgrdw1.jpg .Srážku galaxií nelze chápat jako karambol kulečníkových koulí nebo jiných pevných těles. Galaxie na sebe působí gravitací. Hvězdy jsou velmi daleko od sebe a většina prostoru zeje prázdnotou. Galaxie sebou více méně projdou, byť navzájem ovlivní třeba svůj tvar. Největší vliv má kolize galaxií na oblaka plynu. Vzniklé turbulence vedou k nárůstu koncentrace a v konečném důsledku ke vzniku hvězd. Souhvězdí Střelce (Sagittarius) najdeme na jižní obloze. Trpasličí galaxie v něm se nachází 70.000 světelných let od Země, tedy galaktickým pohledem v těsném sousedství. Nejznámější sousední galaxie, Velké a Malé Magellanovo mračno, jsou od nás 170.000, resp. 200.000 světelných let daleko.

 
Odeslat komentář k článku "Srážka se sousedem "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Srážka se sousedem " e-mailem

Diskuse/Aktualizace