Sprej proti omrzlinám

16.12.2019
Citace:
Kalpesh Vaghasiya et al., Heparin-Encapsulated Metered-Dose Topical “Nano-Spray Gel” Liposomal Formulation Ensures Rapid On-Site Management of Frostbite Injury by Inflammatory Cytokines Scavenging, ACS Biomater. Sci. Eng. 2019, 5, 12, 6617-6631 Publication Date: November 6, 2019, https://doi.org/10.1021/acsbiomaterials.9b01486
Zdroj
Heparin je polysacharid tvořený různými opakujícími se disacharidovými jednotky s navázanými sulfo nebo amino skupinami. Na obrázku vidíme chemickou strukturu jednoho z disacharidů. Dole chemická struktura dalších součástí hojivého gelu.

Nový sprej umožní začít léčbu omrzlin bezprostředně po jejich vzniku. Obsahuje liposomy s heparinem, ibuprofen proti bolesti a zanícení a propylenglykol proti zmrznutí. Heparin zabraňuje srážení krve a napomáhá regeneraci krevního řečiště. Lipozomy zajišťují, aby pronikl hluboko a nezůstal pouze na povrchu. Lipozom (liposom) je malý kulový útvar s dutinkou uvnitř. Jeho povrch tvoří lipidová dvouvrstva, což je membrána ve vodném prostředí tvořená molekulami estery vyšších karboxylových kyselinlipidů? uspořádanými hydrofobními částmi k sobě a hydrofilními od sebe. Je základem buněčných membrán. Lipozomy se k transportu léčiv využívají již delší dobu. Značnou výhodou je, že mohou přenášet v dutině sloučeniny hydrofilní a uvnitř obalu hydrofobní.

Omrzlina prstů u nohy dva dny po výstupu na nejvyšší kanadskou horu Logan o výšce 5.959 m, foto Dr. S. Falz [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]. Při omrznutí vznikají v povrchových tkáních těla ledové krystalky, které narušují buňky a způsobují až rozpad tkání. Dosavadní způsob léčby omrzlin zahrnuje ponoření postižené části těla do teplé vody, lokální aplikaci mastí s antibiotiky a podávání prostředků proti zánětu a pro rozšíření cév. Zejména ponoření do teplé vody lze jen obtížně provést venku za silného mrazu bezprostředně po vzniku omrzliny. Dále hrozí zmrznutí použité masti, což může situaci ještě zhoršit. Nový, snadno použitelný gel ve spreji představuje významný přínos pro všechny, kteří přebývají v extrémních podmínkách.

 
Odeslat komentář k článku "Sprej proti omrzlinám "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Sprej proti omrzlinám " e-mailem

Diskuse/Aktualizace