Sopka soptí u dna

8.1.2020
Citace:
Cesca, S., Letort, J., Razafindrakoto, H.N.T. et al. Drainage of a deep magma reservoir near Mayotte inferred from seismicity and deformation. Nat. Geosci. 13, 87–93 (2020) doi:10.1038/s41561-019-0505-5
Zdroj
Kroužek označuje poloho nového podmořského vulkánu 35 km východně od pobřeží ostrova Mayotte, obr. BRGM (Bureau de Recherches Géologiques et Minieres).

Východně od ostrova Mayotte v Komorském souostroví vznikla obrovským výbuchem v roce 2018 nová podmořská sopka. Odhalila to analýza 7.000 nevelkých zemětřesení vyvolaných vulkanickou aktivitou. Největší z nich v květnu 2018 dosáhlo magnitudy 5,8. Existenci nečekaného magmatického krbu, dutiny vyplněné žhavým magmatem ve svrchním zemském plášti v hloubce mezi 25 až 35 km, potvrdilo i naměřené typické chvění o nízké frekvenci a velmi malém rozptylu vlnových délek. Signály trvající 20 až 30 minut zvané Very Long Period (VLP) signals vznikají oscilacemi magmatu. Jejich analýza ukázala, že z rezervoáru o průměru 10 až 15 km uniklo 1,3 km3 magmatu, které na mořském dně dalo vzniknout novému vulkánu. Čím větší objem magmatu, tím nižší frekvence VLP signálů.

„Protože mořské dno leží v hloubce 3 km, nikdo si nevšiml enormní erupce. Ostrov Mayotte je možná stále v nebezpečí, protože zemská kůra nad hluboko položeným rezervoárem by se mohla nadále zhroutit a vyvolat silnější zemětřesení,“ hodnotí situaci šéf výzkumu prof.Torsten Dahm z Universität Potsdam.

Ostrov Mayotte patří ke čtyřem hlavním ostrovům Komorského souostroví, které leží v Indickém oceánu mezi Madagaskarem a pobřežím Mozambiku. Jakožto 101. francouzský department je součástí Evropské unie, protože jeho obyvatelé se vyslovili proti nezávislosti na rozdíl od zbytku Komorského souostroví.

 
Odeslat komentář k článku "Sopka soptí u dna "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Sopka soptí u dna " e-mailem

Diskuse/Aktualizace