Sociální sítě bakterií

22.3.2011
Snímek řezu spojovacích můstků bakterií pořízený transmisním elektronovým mikroskopem (foto laboratoř Manfreda Auera/ Lawrence Berkeley National Laboratory).

Dlouho se předpokládalo, že bakterie navzájem komunikují tím, že vylučují a přijímají membránovými transportéry různé chemické signály. Nyní se na univerzitě v Jeruzalémě ukázalo, že sousedící buňky Bacillus subtilis jsou někdy spojeny trubičkovými můstky, jimiž mohou procházet i molekuly proteinů. Takové nanotrubičky, které jsou známy z vícebuněčných organismů, se mohou tvořit dokonce mezi buňkami Bacillus subtilis a dalšími druhy bakterií. Je tedy možné, že se tímto způsobem může přenášet i schopnost rezistence k antibiotikům.

akademon.cz 25.7.2013: Obdobné můstky vytvářejí i půdní bakterie Myxococcus xanthus. Zjistil to Manfred Auer se svými kolegy z Lawrence Berkeley National Laboratory. Každé vlákno tvoří řetízek měchýřků obalených membránou. Na rozdíl od chemikálii vypuštěných do okolí nemůže takový signál zachytit a zneužít nikdo nepovolaný. Měchýřkovou strukturu spojovacích můstků vidíme na snímku zcela zřetelně (foto laboratoř Manfreda Auera/ Lawrence Berkeley National Laboratory).

Odeslat komentář k článku "Sociální sítě bakterií "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Sociální sítě bakterií " e-mailem

Diskuse/Aktualizace