Snižování cholesterolu

14.2.2002
Chemická struktura cholesterolu.

Vliv koncentrací cholesterolu v krvi na riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění je znám již přes dvě desetiletí. Otázka snižování jeho hladin je však záležitostí stále aktuální. V současné době můžeme bojovat proti cholesterolu (viz obr.) nejen dietou a léky, ale také určitými potravinami. To je možné pomocí látek, zvaných fytosteroly. Fytosteroly, produkované rostlinami, jsou cholesterolu velmi podobné molekuly, neškodí však cévám a nepodílejí se na vzniku aterosklerózy. Při vstřebávání živin ve střevě soutěží s cholesterolem o stejný transportní mechanismus. Tedy určité množství fytosterolů zabrání vstřebání části snězeného cholesterolu. Avšak pro významné snížení koncentrace cholesterolu v krvi je nutné sníst poměrně velké množství fytosterolů - asi 3g denně. Jako potraviny s přídavkem fytosterolů se používají především margaríny. Chcete-li ovšem cholesterol snížit, musíte margarínu sníst určité množství, jinak budete marně čekat na výsledek. Pokud si koupíte Floru ProAktiv, musíte ji sníst během 12 dní, jinak množství snězených fytosterolů není dostatečné.

Odeslat komentář k článku "Snižování cholesterolu "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Snižování cholesterolu " e-mailem

Diskuse/Aktualizace