Složitý vývoj savců

1.1.2008
Citace:
H.Zhao et al., Modulation of DNA Repair Systems in Blind Cavefish during Evolution in Constant Darkness, Current Biology, DOI:https://doi.org/10.1016/j.cub.2018.08.039
Zdroj
Tana indická, příslušník jedné čeledi hmyzožravců (obr J.Smit)

Evoluce savců je často chápána jako přímá dráha zahrnující postupný příjem klíčových vlastností odvozených z ještěřích předků (například střední ucho nebo stoličky). Nyní však provedl Zhe-Xi Luo z Pittsburghské univerzity důkladný rozbor vývoje savců a ukázal, že rozdělení vývoje v raných druhohorách bylo doprovázeno mnoha nezávislými evolučními pokusy a ekologickými specializacemi. Řada savčích vlastností skončila vývojem ve slepé uličce, aby se objevovala znova z poněkud odlišných zdrojů. Je tu nejméně šest nezávislých skupin vývoje: vačice, bobr, mýval, pásovec, poletucha a tana.

Jeskyník somálský (foto Nicola Cavallari, Elena Frigato, Daniela Vallone, Nadine Fröhlich, Jose Fernando Lopez-Olmeda, Augusto Foa, Roberto Berti, Francisco Javier Sánchez-Vázquez, Cristiano Bertolucci, Nicholas S. Foulkes, CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons.16.10.2018: Rybka jeskyník somálský (Phreatichthys andruzzii) během svého vývoje přišla o orgány, např. oči, které v absolutní tmě, v níž prožívá celý život, nepotřebuje. Zajímavé že, že jako jediný známý druh kromě všech placentálních savců postrádá velmi účinný systém obnovy ultrafialovým světlem poškozené DNA, tzv.fotoreaktivaci. Enzym DNA-fotolyáza aktivovaný fialovým světlem uvede molekulu DNA do původního stavu. V absolutní tmě nehrozí poškození ultrafialovým zářením a případná oprava jiným způsobem poškozené DNA závislá na světle není proveditelná. „Některé rysy placentálních savců, jako například anatomie a funkce oka, ukazují zřetelně na noční životní styl. Paralela s jeskynní rybou nyní podporuje předpoklad, že předkové savců prošli dlouhou vývojovou fází v úplné tmě,“ shrnuje vedoucí výzkumného týmu Nicholas S. Foulkes z KIT (Karlsruher Institut für Technologie). Na začátku našeho vývoje možná stojí drobní tvorové skrývající se před panujícími ještěry v noci nebo pod zemí.

Odeslat komentář k článku "Složitý vývoj savců "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Složitý vývoj savců " e-mailem

Diskuse/Aktualizace