Slimákožrout a další fosilie

3.10.2016
Umělecká rekonstrukce dávno vyhynulého vačnatce Malleodectes mirabilis na obrázku Petera Schoutena (M.Archer et al., A new family of bizarre durophagous carnivorous marsupials from Miocene deposits in the Riversleigh World Heritage Area, northwestern Queensland, Scientific Reports 6:26911, DOI: 10.1038/srep26911 1).

Paleontologové na základě vyhodnocení fosilií chrupu vačnatce Malleodectes mirabilis usoudili, že se živil převážně měkkýši s pevnými schránkami. Mohutné zašpičatělé zuby mu umožňují rozdrtit jejich tvrdé schránky. Na takovou potravu se doposud savec kromě něj nespecializoval. Jeho objevitelé tak usuzují na základě podobností s chrupem plaza scink Gerradovův (Cyclodomorphus gerrardii), který se právě na tuto potravu specializuje. Vačnatec M.mirabilis žil před 17 miliony let a jeho zkameněliny pocházejí z lokality Riversleigh na severozápadě australského Queenslandu. Uměleckou rekonstrukci dávno vyhynulého vačnatce vidíme na obrázku Petera Schoutena (M.Archer et al., A new family of bizarre durophagous carnivorous marsupials from Miocene deposits in the Riversleigh World Heritage Area, northwestern Queensland, Scientific Reports 6:26911, DOI: 10.1038/srep26911 1).

O dalších zajímavých zkamenělinách hovořila Phoebe Cohen 27.září na výroční konferenci Americké geologické společnosti v coloradském Denveru. Spolu se svými kolegy nalezla a popsala nejstarší dochované pevné schránky eukaryotních organismů. Pocházejí z kanadského Yukonského teritoria a jsou staré zhruba 809 milionu let. Tvoří je hydroxylapatit, chemicky hydroxifosforečnan vápenatý Ca5(PO4)3(OH).

 
Odeslat komentář k článku "Slimákožrout a další fosilie "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Slimákožrout a další fosilie " e-mailem

Diskuse/Aktualizace