Sklovina prozradila příbuznost

15.12.2019
Citace:
Welker, F., Ramos-Madrigal, J., Kuhlwilm, M. et al. Enamel proteome shows that Gigantopithecus was an early diverging pongine. Nature 576, 262–265 (2019) doi:10.1038/s41586-019-1728-8
Zdroj
Porovnání 180 cm vysokého člověka s jedinými dvěma známými druhy rodu Gigantopithecus, většího G.blacki a menšího G.giganteus, obr. Discott [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)].

Orangutan je nejbližší příbuzný největšího známého primáta Gigantopitheca, který mohl dorůst výšky až 280 cm a váhy 550 kg. Překvapivě to nevyplynulo z analýzy DNA, která se nedochovala. Ze skloviny 1,9 milionu let starých fosilií stoliček z čínské jeskyně Chuifeng se podařilo extrahovat bílkoviny. Z porovnání jejich struktury a struktury obdobných bílkovin ostatních primátů vyplývá, že nejbližšími příbuznými Gigantopitheca jsou orangutani (rod Pongo). Jejich poslední společný předek žil před 10 - 12 miliony let. Pozor, zas ta sklovina, viz předchozí aktualita ze 14.12.!

Fosilie dolní čelisti druhu Gigantopithecus blacki, foto Wilson44691 [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)].„Analýza paleoproteomu nám poprvé umožnila odhalit evoluční historii tohoto vzdáleného příbuzného nás lidí. Naše nálezy určují dlouho diskutovanou fylogenetickou pozici Gigantopitheca jako raného člena podčeledi Ponginae. Přetrvávání proteomu v subtropickém podnebí po téměř dva miliony let naznačuje, že ve starších nálezech z vyšších zeměpisných šířek se mohly zachovat i starší bílkoviny,“ soudí první autor publikace Frido Welker z Kodaňské univerzity. Jako genom zahrnuje veškerou genetickou informaci konkrétního organismu, proteom je soubor všech jeho bílkovin. Paleoproteom je pak soubor všech proteinů vyhynulého organismu.

Nejstarší pozůstatky Gigantopitheců jsou staré 6 - 8 milionů let, nejmladší 310 tisíc let. Jediné nálezy představují čelisti a zuby, které morfologicky nejvíce připomínají orangutana. Velikost a tělo rekonstruovali paleontologové na základě podobností s ostatními primáty. Žil v hustě zalesněných oblastech jihovýchodní Asie, kde nejspíše pojídal bambus.

 
Odeslat komentář k článku "Sklovina prozradila příbuznost "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Sklovina prozradila příbuznost " e-mailem

Diskuse/Aktualizace