Lékaři vědí už dávno, že snížení kalorického přísunu potravou často vede k prodloužení života. I když není zcela jasné, zda a jakým způsobem taková dieta obecně funguje, je jisté, že odstranění některého z energetických zdrojů z potravy by mohlo takto působit. Na univerzitě Johnse Hopkinse a na Wisconsinské univerzitě zjistili vědci, že bílkovina sirtuin (Sir2) o molekulové hmotnosti 43,18 kilodaltonů, vyskytující se téměř ve všech živých buňkách, může takovou úlohu plnit snížením přísunu energetické potravy. Zjistili to ve všech organismech od kvasinek po pokusné hlodavce. Sirtuin reguluje činnost enzymu acetát-CoA-ligasy, navazujícího koenzym A na acetát, kde výsledný produkt, acetyl-CoA, je hlavním zdrojem energie pro citrátový cyklus a následně pro buněčné dýchání. Sirtuin funguje tak, že odstraňuje acetylovou skupinu z lysinu v aktivním místě enzymu. Na obrázku vidíme strukturu molekuly sirtuinu, typ SIRT2, obr. Emw, Wikimedia Commons, GNU Free Documentation Licence.