Sekera nově

22.4.2014
Kärnäho sekera

Sekeru na štípání polínek na topení nově navrhl finský vynálezce Heikki Kärnä. Jeho výtvor si můžeme prohlédnout na obrázku. Sekera Vipukirves je navržena tak, aby při štípání maximálně využívala páky. Tomu napomáhá i asymetrické nasazení na topůrko. Jak to s ní jde, si můžeme prohlédnout na tomto videu.

Dřevorubec 23.4.2014: No chtel bych ho videt jak by stipal drevo ktere uz je proschle nebo ktere se nestipe tak snadno protoze "pousti vlakna pri rozevirani" a pruzi tzn. ze ho musis dostipnout az na parez napr. takova borovice nebo i smrk. To neni drevo ze seknes a spalek se rozleti vejpul. To je teprve radost! S touhle sekerou by byl podle mne naprosto marnej. Taky by mne zajimalo co rika po 2 hodinach stipani zapesti kdyz na nej pusobi ty torzni razy, ktery jako maji snadno stipat? A nazaver: stipat na parezu takhle velky spalek neni o moc lehci nez si ho proste polozit na zem. Ma to jednu vyhodu- delsi vertikalni slozku pohybu sekery ktera znamena co? No? Ze dostanes do sekery vetsi dopadovou rychlost mensim usilim. Zkuste se nad tim zamyslet. Dekuji.

Oliver Znusinudle 25.4.2014: Co píše dřevorubec je pravda, taky sem si říkal, ty torzní rázy... Nicméně to nemění nic na tom, že bych si to chtěl vyzkoušet :-)

 
Odeslat komentář k článku "Sekera nově "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Sekera nově " e-mailem

Diskuse/Aktualizace