Sádlo z hmyzu naděláme

2.3.2020
Citace:
C.Delicato et al., Consumers’ perception of bakery products with insect fat as partial butter replacement, Food Quality and Preference, Volume 79, January 2020, 103755, https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2019.103755
Zdroj
Kopulující pár bráněnek Hermetia illucens, Muhammad Mahdi Karim / GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html).

Kuchyňský tuk můžeme vyškvařit z larev mouchy bráněnky Hermetia illucens (angl. black soldier fly larvae). Čeleď bráněnkovitých (Stratiomyidae) patří do řádu dvoukřídlých (Diptera). Jeho příslušníky obvykle označujeme jako mouchy, pro které je charakteristický jediný pár křídel. Experti na entomofagii (pojídání hmyzu) z Ghentské univerzity zjistili, že až čtvrtinu másla v proslulých belgických vaflích lze nahradit hmyzím tukem, aniž by 344 účastníků experimentu zaznamenalo rozdíl v chuti. Hmyzí tuk nevyniká zvláště lahodnou chutí, je spíše nijaký. Z osobní zkušenosti mohu říci, že neochucená smažená larva chutná jako nedostatečně vyškvařený škvarek. Máte pocit, že sádlo vám teče po bradě a jinak nic. Rozhodně nelze hovořit o sebemenší odporné chuti. Náhrada másla v těstě tukem z hmyzu funguje jako náhrada jakýmkoli jiným odlišným tukem nevýrazné chuti.

Larvy bráněnky Hermetia illucens  dorůstají až 2,5 cm, foto MD-Terraristik – Laut [1] ist Dennis Kress Mitinhaber des Unternehmens/Public domain.Podle šéfky výzkumu Daylan A.Tzompa-Sosa je pojídání hmyzího tuku prospěšnější než cpát se máslem: „Hmyzí tuk obsahuje kyselinu laurovou, která má pozitivní nutriční vlastnosti, protože je stravitelnější než máslo. Kyselina laurová CH3(CH2)10COOH má navíc antibakteriální, antimikrobiální a antimykotické účinky. To znamená, že je například schopna bez ohrožení eliminovat různé viry, bakterie nebo dokonce houby v těle.“ Tuk získáme homogenizací vykrmených larev s vodou a odstředěním. V regálech obchodů na něj zatím nenarazíme, protože je příliš drahý. Snížení ceny přinese až velkovýroba. Díky vysokému obsahu proteinů (42%) užíváme larvy bráněnek zatím jako krmivo pro zvířata.

 
Odeslat komentář k článku "Sádlo z hmyzu naděláme "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Sádlo z hmyzu naděláme " e-mailem

Diskuse/Aktualizace