Kukuřici začali lidé využívat už nejméně před 6 250 lety v Mexiku, kdy ji vyšlechtili z plané rostliny. Ale teprve před 4 400 lety měli získat tehdejší zemědělci tu odrůdu kukuřice, z níž pocházejí všechny dnes známé odrůdy. Potvrdila to studie DNA kukuřice odebrané ze zbytků nalezených v mexických jeskyních. Jejich stáří bylo spolehlivě určeno radiouhlíkovou metodou. Kanadští archeologové se domnívají, že kukuřice byla původně pěstována zejména pro obsah cukru v palicích. A tento cukr byl používán především k výrobě alkoholu.
Jan 14.5.2020: Zdravím a ptám se: Nenašel by se někdo z okruhu Akademonu, kdo by věděl, která látka dává chuť a vůni mladým klasům kukuřice?
17.5.2020: Kromě škrobu a sacharidů to je zejména dimethylsulfid a v malém množství ethanol, acetaldehyd, sulfan, ethanthiol a methanthiol. Chcete vzorečky?