Rychlokvasinky

8.12.2006

Vědci z Whitehead Institute a MIT společně pomocí genetických manipulací připravili kvasinky, které dosahují vyšší účinnosti při výrobě ethanolu. Snesou totiž jeho vyšší koncentraci v prostředí, v němž se vyskytují. A čím vyšší koncentrace ethanolu dosáhneme v kvasné směsi, tím efektivnější je jeho výroba. Zároveň vydrží i vyšší koncentraci glukózy, takže rychlost produkce ethanolu je přibližně o polovinu vyšší než u standardních kmenů kvasinek. Těchto výsledků dosáhli změnou proteinu, který ovlivňuje fungování nejméně dvanácti genů, důležitých pro kvašení cukru na ethanol. Alespoň částečné využití lihu jako paliva ve spalovacích motorech by mohlo napomoci snížit naši až nezdravou závislost na ropě. Zároveň by se takto mohl řešit problém zemědělských přebytků.

 
Odeslat komentář k článku "Rychlokvasinky "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Rychlokvasinky " e-mailem

Diskuse/Aktualizace