Rybáři předčí počítač

16.1.2020
Citace:
Aminpour, P., Gray, S.A., Jetter, A.J. et al. Wisdom of stakeholder crowds in complex social–ecological systems. Nat Sustain (2020) doi:10.1038/s41893-019-0467-z
Zdroj
Galtonova deska, jiný objev sira Francise Galtona. Slouží jako důkaz statistické centrální limitní věty, že pomocí binomických rozdílení lze asymptoticky dosáhnout normálního rozdělení, foto Matemateca (IME USP) / name of the photographer when stated [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)].

Odhad množství vylovených ryb v sladkovodním jezeře na základě řady různých faktorů určený na základě vyhodnocení odhadů 250 rybářů přinesl o něco lepší výsledky než současné vědecké postupy založené na matematických modelech. V úvahu bylo třeba vzít na 20 různých parametrů, jako velikost vodní plochy a její hloubka, množství násady, počet dravých ryb, řasy, vodní rostliny, atp. Zprůměrování jednotlivých odhadů všech rybářů přineslo velmi dobré hodnoty i při značném rozptylu.

Jde o tzv. vědění davu nebo kolektivní inteligenci, jev, který poprvé popsal v roce 1906 sir Francis Galton, vědec širokého záběru a bratranec Charlese Darwina. Celkem od 787 osob jdoucích na trh získal jejich odhad hmotnosti mrtvého vola, který ležel u cesty. Převážení ukázalo, že průměr všech odhadů se o pouhou libru lišil od skutečné hmotnosti.

„Asi sto let po popisu fenoménu vědění davu Francisem Galtonem rozšiřujeme tuto teorii a empiricky ukazujeme, že průměrování úsudků z velkých skupin může také fungovat pro kognitivně náročnější úkol popisu komplexního systému. Možná budou kvůli tomu jednou naše města chytřejší. Pokud ano, jde o výsledek interdisciplinárního výzkumu,“ soudí spoluautorka výzkumu Antonie J. Jetter z Portland State University. Nejlepší výsledky přináší dotazování nejrůznějších skupin rybářů - rekreačních amatérů, manažerů rybářských společností, ale i funkcionářů rybářských svazků.

 
Odeslat komentář k článku "Rybáři předčí počítač "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Rybáři předčí počítač " e-mailem

Diskuse/Aktualizace